Wellmo featured in Financieele Dagblad

 In Digital health, Wellmo

The Dutch Financieele Dagblad published an article on October 17th 2015, by Robert Cohen, featuring our CEO Jaakko Olkkonen. Read about his experience after his Nokia career and find out how Finland delivers exciting new startups such as Wellmo.

The full article (in Dutch) can be found on Financieele Dagblad’s website. Part of the article can be found in quotes below:

De krimp van de Finse telecomgigant Nokia had uit kunnen lopen op een nationale tragedie. Maar het tegendeel is waar: in de schaduw van het bedrijf bloeien nu honderden start-ups.

Het contrast had niet groter kunnen zijn: als topmanager bij Nokia was Jaakko Olkkonen verantwoordelijk voor tientallen producten, honderden medewerkers en miljoenenbudgetten. Nu werkt hij met vijftien medewerkers aan de ontwikkeling van één app. ‘We draaien nu elke cent die we hebben drie keer om voordat we het uitgeven. Dat was bij Nokia heel anders´, zegt Olkkonen.

Vijftien jaar lang werkte de software-ingenieur voor Nokia. Het was hard werken bij de Finse telecomgigant. Er waren tijden dat Olkkonen bijna de helft van het jaar op reis was. Maar met de krimp van het telecombedrijf werd ook de actieradius van Olkkonen geringer.

Nu brengt hij zijn dagen door in een bescheiden ruimte op de campus van de Aalto universiteit in Espoo, een voorstad van de Finse hoofdstad Helsinki. Hij is een van de bewoners van de Startup Sauna, een bedrijfsverzamelgebouw voor nieuwe internetbedrijven. Twintigers op gympen werken hier tussen de hangstoelen, trampolines en een tot vergaderruimte omgebouwde sauna aan nieuwe, revolutionaire startups.

Wellmo

Olkkonen is er de enige vijftiger. Hij is de oprichter van Wellmo: een platform waarmee arbodiensten, zorgverzekeraars en andere dienstverleners in de zorg de gezondheid van gebruikers kunnen monitoren en kunnen verbeteren door digitale zorgprogramma’s aan te bieden. Olkkonen begon het bedrijf twee jaar geleden nadat hij was opgestapt als hoofd van de zorgdivisie van Nokia. Inmiddels is het bedrijf actief in vier landen, waaronder Nederland, waar het ArboUnie als klant heeft.

Het verhaal van Olkkonen is tekenend. De afgelopen jaren zijn duizenden hoogopgeleide werknemers van Nokia op straat komen staan. Ze hebben hun baan bij een internationaal opererende telecomgigant moeten inruilen voor een onzeker bestaan als ondernemer.

De omslag is snel gegaan. Nog niet zo lang geleden was Nokia een van de belangrijkste pilaren van de Finse economie. Tussen 1998 en 2007 was het telefoonconcern, dat op een bepaald moment wereldwijd 132.000 mensen in dienst had, goed voor een kwart van de groei van de Finse economie. In 2000 leverde Nokia een bijdrage van bijna 5% aan het Finse Bruto Nationaal Product.

Nu de grote Finse boom geveld is, moet de toekomstige groei van de economie komen van honderden start-ups zoals Wellmo. De Finse overheid steunt de nieuwe bedrijvigheid meteen innovatie- en technologieagentschap,Tekes, dat een jaarlijks budget kent van € 600mln en 360 werknemers. Steun is er ook van Nokia, dat oud-werknemers die een eigen bedrijf willen beginnen steunt met een speciaal overbruggingsprogramma: Bridge. Inmiddels zijn Nokia-veteranen al 400 nieuwe bedrijfjes gestart.

Recommended Posts